İcra ve İflas Kanunu’nun 344. maddesinde “Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.” hükmü gereğince şartları varsa nafaka ödememenin suç olduğu düzenlenmiş ve nafaka ödemeyenlerin 3 aya kadar tazyik hapsi yaptırımı uygulanacağı belirtilmiştir. Ancak bu özel bir ceza türü olup, belirli şartları bulunmaktadır.
Şartların varlığı halinde cezalandırma yapılabilmesi için icra takibinin yapıldığı yerdeki icra ceza mahkemesine şikâyet yoluna başvurulması gerekmektedir.
İİK M.344 KAPSAMINDA NAFAKA ÖDEMEME NEDENİYLE TAZYİK HAPSİ İSTEME ŞARTLARI NELERDİR?
- Nafakaya hükmedilen mahkeme kararının bulunması ve bu kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
- Nafakaya hükmedilen mahkeme kararının icra takibine konu edilmesi gerekmektedir.
- İcra takibinin nafakaya ilişkin olduğunu içerir icra emrinin bizzat borçluya (vekili olması halinde yine de borçluya tebliğ şarttır. Her ikisine de tebliğ talep edebilirsiniz ancak bu cezanın tatbiki için borçluya tebliğ şarttır.) tebliğ edilmesi şarttır.
- Bizzat borçluya tebliğ edilen icra emrindeki yasal sürenin geçmesi ile icra takibinin kesinleşmiş olması gerekmektedir.
- İcra ödeme emrinin tebliği ile şikâyet tarihi arasında işlemiş en az bir aylık cari nafaka borcunun bulunması yani icra emrinin tebliğinden itibaren en az bir ay geçmiş olması gerekmektedir. İsterseniz 3 aylık süreyi bekleyip 3 ay için de başvuru yapabilirsiniz.
- Borçlu tarafından açılan ve derdest olan nafakanın kaldırılması ya da azaltılmasını konu alan herhangi bir dava bulunmaması gerekmektedir.
ÖNEMLİ NOT 1! İİK m.347 gereği ödenmeyen nafakanın şikâyete konu edilmesi aylık nafaka üzerinden 3 ay geçmekle düşer. Dilekçede mutlaka hangi aylara ilişkin nafakanın ödenmediği belirtilmelidir.
Örnek; 29 Nisan 2024’te ödenmesi gereken ancak ödenmemiş olan nafaka borcu hakkında İcra Ceza Mahkemesine yapılacak şikayet en geç 29 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılabilir.
ÖNEMLİ NOT 2! Bu ceza türü sadece aylık nafakalar (geriye dönük en çok 3 ay) için geçerlidir. Birikmiş nafakalar adi alacak hükmünde olduğundan bu ceza türüne konu edilemez.
Hak kaybı yaşamamak adına bir avukattan hukuki destek alınması önerilir.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kurallarına ve reklam yasağına uygun şekilde hazırlanmıştır. Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu web sitesinin içinde yer alan tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konusu bilgilerin aktarılması ile hiçbir şekilde kullanıcılar ve web tarayıcıları ile Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde, mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.