Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nedir?

Mirasçılık belgesi diğer adıyla veraset ilamı Türk Medeni Kanunu’nun 598. maddesinde düzenlenmiş olup, mirasçılık sıfatını ispatlama, miras paylarını belirleme, miras payında tasarrufta bulunmayı sağlayan resmi bir belgedir. Mirasçılık belgesi, kesin bir ilam(mahkeme kararı) niteliğinde değildir. Aksi ispat edilinceye kadar geçerlidir. Bu nedenle mirasçılık belgesinin geçersizliği ilgilisi tarafından her zaman ileri sürülüp ispat edilebilir.

Mirasçılık belgesi, miras mallarının intikali için alınması gereken resmi evraklardan bir tanesidir. Miras hakkının doğması için mirasçılık belgesinin alınması gerekmiyor olsa dahi, mirasçılık belgesinin alınmasıyla birlikte mirasçılar tarafından üçüncü kişiler nezdinde hak ve talepler ileri sürülebilecektir.

MİRASÇILIK BELGESİNİ KİMLER ALABİLİR?

Mirasbırakanın yasal mirasçısı olan kişiler ile usule uygun düzenlenmiş vasiyetname ile atanmış olan mirasçılar yani hak sahipleri mirasçılık belgesi için başvuru yapabilir.

MİRASÇILIK BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Mirasçılık belgesi noterden alınabileceği gibi mirasbırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesi’nden de alınabilir. Noterden daha hızlı işlem yapılabilmekte ise de, bazen nüfus kayıtlarındaki eksiklik ya da sorunlar nedeniyle mahkeme kanalı ile alınması gerekebilmektedir.

MİRASÇILIK BELGESİ TALEBİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Noterden veya Sulh Hukuk Mahkemesi’nden veraset ilamı başvurusunda bulunmak için mirasbırakanın ölüm belgesi gerekmektedir. Mirasbırakanın varsa nüfus kayıt örneği de sunulmalıdır, yoksa mahkemeden celbi talep edilmelidir. Ayrıca başvuracak kişinin de nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmektedir. Bu belgelerle birlikte aşağıda yer alan dilekçe örneği üzerinden başvuru yapılabilir.

MİRASÇILIK BELGESİ KAÇ GÜNDE ALINIR?

Mirasçılık belgesinin noterden talep edilmesi halinde aynı gün içerisinde belge hazırlanmaktadır. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurulması halinde ise mahkeme yoğunluğuna göre değişmekle birlikte birkaç güne uzayabilmektedir.

            Hak kaybı yaşamamak adına bir avukattan hukuki destek alınması önerilir.

Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kurallarına ve reklam yasağına uygun şekilde hazırlanmıştır. Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu web sitesinin içinde yer alan tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konusu bilgilerin aktarılması ile hiçbir şekilde kullanıcılar ve web tarayıcıları ile Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde, mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.