Yeni malikin gereksinimi nedeniyle tahliye Türk Borçlar Kanunu’nun 351. maddesinde düzenlenmiştir.
“Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.”
TBK’nın 351. Maddesi 6570 sayılı GKHK’nun 7/d bendini karşılamaktadır. Yeni malikin gereksinimi nedeniyle tahliye istemi konut ve çatılı işyerlerinin kiralanmasında uygulanabilmektedir.
Yeni malik, taşınmazı edindiği tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bildirimde bulunmalıdır. Yazılı bildirim uygulamada ispat kolaylığı açısından noter kanalı ile ihtarname olarak yapılmaktadır. Yeni malikin yapacağı yazılı bildirimde taşınmazı aldığını, taşınmaza ihtiyacı olduğunu, tahliye edilmesini istediğini aksi halde tahliye davası açacağını ve aşağıda açıklanan seçimlik haklarından birini seçerek tahliye edilmesini istediği süreyi de belirtmelidir. Önemle belirtmek gerekir ki, yeni malikin kiracıya yapacağı ihtarın 1 ay içerisinde kiracıya ulaşmış olması/tebliğ edilmiş olması zorunludur.
Bu dava için yeni malikin madde gereği seçimlik hakkı bulunmaktadır;
1. Yeni malik, edinme tarihinden itibaren 6 ay sonra dava açabilir. (İhtarname şartı ile)
2. Yeni malik, kira sözleşmesinin tarafı haline geldiğinden kira sözleşmesinin sona ermesinden itibaren 1 ay içinde dava açabilir. (Bu yolu eğer kira sözleşmesinin sona ermesine 6 aydan daha kısa süre var ise, hızlı sonuç almak için de başvurulabilmektedir.)
GENEL BİLGİLER
- Sadece iktisap/edinme tahliye nedeni oluşturmaz. Yeni malikin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için de bu davayı açabilir. İhtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olduğunun kanıtlanması gerekir. Ayrıca ihtiyacın hem dava açıldığı sırada hem de dava sonuçlanıncaya kadar devam etmesi gerekmektedir.
- TBK 351/1 maddesi gereği 1 ay içinde gönderilen ihtarnamede ihtiyaç iradesinin yansıtılması şarttır.
- Bu madde gereği tahliye talep edebilmek için yeni malikin daha önceden taşınmazda paydaş olmaması gerekmektedir.
Türk Borçlar Kanunu 351. maddesine dayanılarak açılacak tahliye davalarında hak kaybı yaşamamak adına bir avukattan destek almanızı tavsiye ederiz.
Bu web sitesi ve içindeki bilgiler, Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kurallarına ve reklam yasağına uygun şekilde hazırlanmıştır. Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu web sitesinin içinde yer alan tüm bilgi ve materyaller sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez. Söz konusu bilgilerin aktarılması ile hiçbir şekilde kullanıcılar ve web tarayıcıları ile Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu arasında bir avukat-müvekkil ilişkisi yaratılması amaçlanmamıştır ve bilgilerin bu kişilerce alınması hiçbir şekilde bu yönde bir ilişki oluşturmayacaktır. Müvekkiller veya okuyucular hiçbir şekilde, mevcut duruma ve özelliklerine ilişkin olarak uygun hukuki veya başka herhangi bir profesyonel görüş almadan, Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu web sitesinde yer alan herhangi bir hususa dayanarak bir eylemde bulunmamalıdır. Varol Şaşmaz Hukuk Bürosu, bu web sitesi aracılığıyla ulaşılan üçüncü kişilere ait içeriklerden hiçbir şekilde sorumlu değildir.